105 ani de la Unirea Basarabiei cu România – eveniment celebrat la Agenția Națională a Arhivelor

150
avizeavize

Agenția Națională a Arhivelor a inaugurat manifestarea dedicată împlinirii a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

În cadrul evenimentului, desfășurat astăzi, 24 martie 2023, a fost prezentată versiunea digitalizată a Fondului „Sfatului Țării” (F. nr. 727), care cuprinde în total cca. 19 mii de documente și care astfel, va putea fi accesat de publicul larg.                     

Acest lucru a fost posibil grație unui grant oferit de Ministerul Afacerilor Externe al României prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), suma grantului a constituit 25 mii de euro. În cadrul proiectului au fost achiziționate 2 scanere performante pentru digitalizarea documentelor pe suport de hârtie și a copiilor documentelor microfilmate. Au fost traduse în limba română inventarele Fondului. Documentele digitalizate vor fi accesibile cercetătorilor pe platforma Agenției Naționale a Arhivelor în sala de studiu și tuturor cetățenilor prin intermediul pagii web.

La eveniment au participat, Excelanța Sa Domnul Cristian-Leon Țurcanu, ambasador al României în Republica Moldova; Radu Gruia, șeful Secției politice; Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Prim-ministrului Republicii Moldova; Silviu Tabac, șeful Cabinetului de Heraldică din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova; Ecaterina Dimancea-Dumbrăveanu, Coordonator de proiect ICR Chișinău; Corina Lungu, Ministerului Educației și Cercetării.

Pe parcursul întrunirii oaspeții au vizitat Expoziția de documente organizată de Agenția Națională a Arhivelor în care au fost expuse documente din perioada domniilor lui Ștefan cel Mare și Miron Barnovschi, documente din  Fondul „Sfatului Țării”: stenograma ședinței din 27 martie 1918, lista membrilor „Sfatului Țării”, Declarația privind Unirea Basarabiei cu România etc., inclusiv pecetea care era utilizată în actele emise din perioada respectivă. Toate documentele fac parte din patrimoniul Fondului Arhivistic.

Totodată, participanții la eveniment au avut posibilitatea să facă cunoștință cu procesul de restaurare și digitalizare a documentelor de arhivă.

Mulțumim Ministerului Afacerilor Externe al României și Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid). Cu ajutorul celor două scanere vom digitaliza alte fonduri, despre care vom anunța la momentul potrivit. Din partea Agenției Naționale a Arhivelor, la realizarea proiectului, precum și organizarea evenimentului au luat parte Alexandru Cerbu, director adjunct; Iurie Mazur, specialist principal digitalizare; Tudor Ciobanu, șef Dgan; Ion Gumenâi, specialist superior cercetare.