Agenția Națională a Arhivelor facilitează accesul cetățenilor la documentele de arhivă

118
avizeavize

Stimați beneficiari ai serviciilor prestate de Agenția Națională a Arhivelor,

Vă anunțăm că instituția noastră lansează un proiect de durată, realizat deocamdată din resurse proprii, acesta are drept scop facilitarea, de la distanță, a accesului la informația arhivistică.

Proiectul menționat presupune postarea online, în format PDF cu sistem de căutare prin cuvinte-cheie, a tuturor inventarelor (описи).

Pentru început va fi disponibil Fondul 51 din cadrul Direcției Arhiva Organizațiilor Social-Politice, unul dintre cele mai valoroase și solicitate fonduri care conține dosare ale Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei. Vă oferim acum inventarele 1-12 care acoperă anii 1940-1953, cea mai tragică și dificilă perioadă prin care a trecut populația din teritoriile actuale ale Republicii Moldova, în decursul secolului al XX-lea.

Prin urmare, oricine poate selecta dosarul care îl interesează și solicita o copie electronică a acestuia, prin achitarea serviciilor online conform legislației în vigoare (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=12304&lang=ro).

Vă informăm că lista inventarelor va fi completată periodic, iar Agenția Națională a Arhivelor se angajează să fie cât mai operativă în cadrul acestui proiect care constituie una dintre misiunile de bază ale noii administrații și, totodată, face parte din Planul de activitate al Ministerului Justiției, a cărui parte este instituția noastră.

Inventarele 1-12 pot fi accesate la următoarea adresă: