Agenția Națională a Arhivelor a semnat un Memorandum de colaborare cu Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România

249
avizeavize
Astăzi, 2 noiembrie 2023, cu ocazia vizitei delegației Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) din România la Agenția Națională a Arhivelor (ANA), a fost semnat Memorandumul de colaborare între cele două instituții.
 
Documentul prevede procedura de verificare a datelor înscrise în actele de stare civilă sau cu privire la autenticitatea datelor din certificatele/extrasele/, adeverințele de arhivă eliberate de Agenția Națională a Arhivelor.
 
Mai exact, ANA va desemna o persoană responsabilă de relația cu ANC care va transmite, în termen de 10 zile, răspuns la cererile care vizează autenticitatea documentelor depuse de cetățenii moldoveni în vederea redobândirii cetățeniei române.
 
Memorandumul a fost semnat, de domnul Igor Cașu, director ANA, și doamna Gabriela Lenghel, președinte ANC.
 
La ceremonia de semnare au mai participat domnul Alexandru Argint, șef direcție cercetări științifice ANA; domnul Marius-Cristian Chințoiu – director, secretariatul tehnic al Comisiei pentru cetățenie; Vasile-Silviu Boroi – director, contencios și relații publice; Vladimir Gîra– consilier, cabinetul președintelui ANC.
 
La eveniment a fost prezentă și doamna Mausela Pițigoi – Consul General al României la Chișinău.
 
ANA deține evidența certificatelor de naștere și deces pentru perioada de până la 1922.
 
Sursa: Serviciul comunicare și relații internaționale, ANA.