Angajații Agenției Naționale a Arhivelor au participat la Simpozionul Internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”

185
avizeavize

În perioada 29-30 septembrie curent dr. Maria GOGU, șefa Direcției relații cu publicul și prestări servicii împreună cu Olga TERZI, inspector principal din cadrul Direcției monitorizare și control al arhivelor departamentale, au participat la Simpozionul Internațional  „Experimentul Piteşti – Reeducarea prin tortură”, ediția a XXIII.

În cadrul simpozionului, foști deținuți politici din România și Republica Moldova, profesori, experți și scriitori au abordat subiecte referitoare la forme și aspecte de represiune din perioada dictaturii comuniste.

Participarea la simpozion a avut ca obiectiv principal valorificarea și promovarea patrimoniului documentar arhivistic al Republicii Moldova referitor la represiunile sovietice, păstrat în fondurile Agenției Naționale a Arhivelor.

În cadrul sesiunii au fost expuse comunicările privind ,,Ivdellag-lagărul morții basarabenilor. Aspecte ale muncii și vieții după gratii” și ,,Foametea din sudul RSSM în perioada anilor 1946-1947 reflectată în documentele de arhivă (cazurile etnicilor bulgari și găgăuzi)”.

Au fost prezentate materiale de arhivă referitoare la tragedia și specificul represiunilor sovietice.

Reuniunea a fost un bun prilej atât pentru stabilirea unor legături cu mai multe instituții de cercetare din România și din alte țări, cât și schimb de idei și experiență acumulate între cercetători.