Cuvânt de felicitare cu ocazia Zilei Arhivistului

109
avizeavize

Elena FRUMOSU

Director al Agenției Naționale a Arhivelor

De mai bine de două secole arhivistica instituționalizată a urmat un itinerar sinuos în parcursul căruia, abnegația și dăruirea de sine a arhiviștilor de multe ori s-a lovit de provocările timpurilor vitrege.

La capătul acestui itinerar constatăm prezența unei interdependențe complexe dintr-o vastă gamă de domenii, aspecte, parteneri – un context transcendental care cere răspunsuri arhivistice la întrebări de tot felul. Suntem obligați să răspundem.

Ne convingem a câta oară că domeniul arhivistic, poate surprinzător pentru publicul larg, este în mod intrinsec, supus schimbării și adesea considerat marginal față de obiectivele administrative mult mai importante, ale domeniilor prioritare, finanțate din plin. Însă principiul de a acționa conform maximei „Per aspera ad astra” ne-a ajutat mereu.

Dragi colegi!

Am accentuat aceste aspecte pentru a scoate într-o evidență și mai clară optimismul, pasiunea, inspirația, persuasivitatea și hărnicia arhiviștilor. Tagma aceasta de oameni merită aprecieri, atenție și grijă pentru identificarea, păstrarea și punerea în valoare a Patrimoniului nostru, documentelor, a informației retrospective despre experiența umană.

În acest context vreau să menționez că am parcurs un an cu greutăți, unele peste puterile noastre. Riscurile generate de pandemie, cu regret au devenit realitate, dar noi am activat zilnic pentru care fapt Vă mulțumesc!

În preajma Zilei Arhivistului, Vă felicit cordial și vă doresc sănătate, prosperitate și cât mai multe zile senine să avem.

Cu prilejul Zilei Arhivistului la data de 8 Iulie 2021, începând cu ora 11.00, va avea loc Simpozionul „Documente și manuscrise medievale din patrimoniul Fondului Arhivistic al Republicii Moldova (FARM)”.

Accesați linck-ul de mai jos:

https://meet.google.com/qxd-bhrt-dry