Delegația Agenției Naționale a Arhivelor a efectuat o vizită de lucru la Kiev

143
avizeavize

La data de 14 iulie 2022, Agenția Națională a Arhivelor a participat la evenimentul „Ucraina și Moldova: decomunizare, decolonizare, acces la arhivele organelor represive”, care a avut loc la Kiev, Ucraina.

Scopul principal al întrunirii a fost semnarea Memorandumului de cooperare între Agenția Națională a Arhivelor a Republicii Moldova și Arhiva de Stat a Institutului Ucrainean al Memoriei Naționale.

Astfel, Agenția Națională a Arhivelor a fost reprezentată de directorul, Igor Cașu, iar din partea Arhivei de Stat a Institutului Ucrainean al Memoriei Naționale a fost prezent directorul, Ihor Kulyk.

Totodată, la eveniment a participat și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, care a oferit suport ambelor părți în procesul de organizare și desfășurare a întrevederii.

Pe lângă semnarea Memorandumului de cooperare, în cadrul conferinței dedicate evenimentului, au avut loc discuții cu privire la domeniul arhivistic, dar și cu referire la parcursul european al ambelor țări participante.

Întrunirea a fost găzduit de „Ukraine Crisis Media Center”.

În partea a doua a vizitei la Kiev a avut loc o întrevedere între directorul Agenției Naționale a Arhivelor a Republicii Moldova, Igor Cașu și directorul Serviciului Arhivelor de Stat al Ucrainei, Anatolii Khromov. Scopul acestei întâlniri a fost definitivarea proiectului Memorandumului de Înțelegere dintre cele două instituții, care urmează a fi semnat mai târziu.

Reprezentanții Agenției Naționale a Arhivelor s-au aflat într-o vizită de lucru la Kiev, Ucraina, pentru o perioadă de două zile.

Conferința integrală poate fi urmărită la următoarea adresă: https://www.facebook.com/uacrisis.ua/videos/378220770892143

Conferința în limba engleză o găsiți la adresa de mai jos: