Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Limbii Române

674
avizeavize

În fiecare an, din 1990, la data de 31 august, Republica Moldova, precum și România, din 2013, sărbătorește Ziua Limbii Române. Cu acest prilej, Agenția Națională a Arhivelor felicită toți prietenii arhivelor și iubitorii limbii române. Sărbătorim ziua Limbii Române pentru că limba este tezaurul cel mai de preț al unei națiuni, prin care se transmit valorile și tradițiile din străbuni. Acest lucru este evident mai ales în cazul teritoriilor din stânga Prutului aflate, după 1944, sub regim de ocupație sovietică, când limba română a fost marginalizată și mai degrabă tolerată în zona urbană decât promovată și vorbită în spațiul public, în învățământul mediu și superior. Mișcarea națională din Moldova sovietică din anii 1988-1991 a făcut posibilă reabilitarea prestigiului și statutului limbii române grație faptului că satele au rezistat rusificării și noile elite rurale, venite la oraș, au păstrat atașamentul față de limba maternă. Astfel, majoritatea absolută a scriitorilor, poeților, artiștilor, medicilor, jurnaliștilor, oamenilor de știință, profesorilor și studenților care au constituit avangarda revoluției naționale românești din ultimii ani de existență ai URSS-ului proveneau din spațiul mioritic evocat atât de memorabil de Lucian Blaga.

Actualmente, atât în Republica Moldova, cât și în România, limba română reprezintă un important instrument de coeziune și integrare a societății, fără de care viața în comun ar fi greu de imaginat. Din an în an, din ce în ce mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova conștientizează rolul limbii române și învață să o vorbească cât mai corect. Este o evoluție salutabilă care consolidează societatea moldoveană, dat fiind că transmite vorbitorilor nativi de română un mesaj de respect din partea unei părți a societății care a manifestat adeseori, înainte de 1989, o atitudine ireverențioasă față de populația locală, atitudine izvorâtă, în mare parte, din mitul sovietic al „prieteniei popoarelor”.

Vă felicităm din toată inima cu sărbătoarea limbii române și vă dorim să vă bucurați de ea, în fiecare zi, oriunde ați fi!    

Agenția Națională a Arhivelor, 30 septembrie, 2022.