Vizita directorului Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, în Marea Britanie

53
avizeavize

Directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a efectuat o vizită de lucru în Marea Britanie. În cadrul acesteia, a fost prezentată o comunicare despre foametea sovietică postbelică, la universități din Manchester, Leeds, Warwick, Oxford și Londra.

În ultimii doi ani, Agenția Națională a Arhivelor a facilitat accesul la aceste documente prin postarea online a peste 5 000 de inventare pe pagina web a instituției: arhiva.gov.md.

De asemenea, pe parcursul vizitei au avut loc două întruniri cu manageri ale arhivelor, prima cu directorul pe digitalizare al Arhivelor Naționale din Marea Britanie, John Sheridan și a doua cu Tamara Karam, director management informație și arhive a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu sediul central la Londra. Discuțiile s-au axat pe subiectul digitalizării documentelor arhivistice, proces care nu este simplu nici pentru instituțiile arhivistice cu un buget mult mai ridicat.

Totodată, deplasarea a avut menirea de a atrage studenți sau doctoranzi britanici care să se aplece asupra unor subiecte traumatice, foamete, deportări, colectivizare, specificul modernizării de tip sovietic și prețul uman plătit pentru acesta, dar și subiecte variate precum ar fi sistemul de sănătate sub regimul totalitar sovietic, impactul folosirii pesticidelor asupra sănătății populației, sistemul de învățământ și altele.

Vizita de lucru a avut loc în perioada 1-11 mai 2024.