Acces online facil la certificatele de arhivă prin intermediul platformei digitale pentru solicitări și livrare la domiciliu

2249
avizeavize

Cetățenii Republicii Moldova pot solicita online certificate de arhivă întocmite în baza registrelor parohiale pentru perioada anilor 1820-1922. Astfel, începând cu luna ianuarie 2024, funcționează noua platformă digitală prin care depunerea cererilor pentru obținerea certificatelor de arhivă cu privire la naștere, căsătorie și deces din fondurile Agenției Naționale a Arhivelor (ANA) este posibilă de pe pagina web a instituției: www.arhiva.gov.md și de pe Portalul serviciilor publice https://servicii.gov.md/ro/service/002000345

De asemenea, eliberarea documentelor de arhivă (pe suport de hârtie), poate avea loc fără necesitatea interacțiunii fizice cu angajații statului, ceea ce înseamnă că beneficiarul poate primi acasă certificatul fără a se prezenta la ghișeu pentru ridicarea acestuia. Certificatele emise pot fi livrate pe adresa de domiciliu a beneficiarului, prin intermediul Serviciului guvernamental de livrare MDelivery, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în afara țării. Opțiunea de livrare, adresa beneficiarului și alte detalii vor fi completate de solicitant în momentul depunerii cererii în regim online.

Dezvoltarea și lansarea platformei digitale pentru accesarea online a serviciilor prestate de Agenția Națională a Arhivelor are drept scop modernizarea și eficientizarea serviciilor publice și facilitarea accesului cetățenilor la serviciile prestate de Agenția Națională a Arhivelor. Proiectul a fost realizat în comun cu Ministerul Justiției și Agenția de Guvernare Electronică.

Menționăm că noul serviciu electronic este accesibil pentru deținătorii de semnătură electronică sau mobilă.

În același timp, cererile pot fi depuse și în mod tradițional, la ghișeul unic din cadrul ANA (str. Gheorghe Asachi, 67/B), în baza programării online, disponibile la următoarea adresă web:  https://programari.gov.md/ro/ana.