Ieri, 22 august 2022, în incinta Agenției Naționale a Arhivelor a fost organizată o masă rotundă cu participarea a doi istorici americani care fac cercetare în Sălile de Studiu ale instituției noastre. Invitații au prezentat proiectele în care sunt implicați, au răspuns la întrebările celor prezenți și au vorbit despre informațiile identificate în documentele de arhivă păstrate în Fondurile Agenției Naționale a Arhivelor, menționând importanța și relevanța acestora pentru studierea istoriei sovietice. Ambii istorici au confirmat importanța arhivelor din R. Moldova pentru studierea perioadei sovietice în ansamblu.
Astfel, David Shearer, profesor la Universitatea din Delaware, SUA, dar și autorul unei monografii de referință intitulate „Policing Stalin’s Socialism: Repression and Social Order in the Soviet Union, 1924-1953” (Yale University Press, 2009) a ținut un discurs despre proiectul său care se referă la Iosif Stalin și cum experiența acestuia în războiul civil din Rusia l-a influențat în ce privește atitudinea față de țărani, specialiștii burghezi, inclusiv militarii, precum și alte categorii sociale etichetate drept dușmănoase pe care le va persecuta în masă de-a lungul celor 29 de ani cât a condus URSS-ul.
Al doilea invitat a fost Sophia Horowitz, doctorandă la Universitatea Harvard, SUA, sub îndrumarea lui Terry Martin, un specialist de referință al politicii sovietice față de naționalități. Sophia Horowitz a prezentat structura dizertației pe care urmează să o întocmească, subiectul referindu-se la poliția sovietică, în special la recrutarea cetățenilor ca informatori ai poliției politice sovietice. Totodată, doctoranda și-a împărtășit experiența de cercetare în Sălile de Studiu ale Agenției Naționale a Arhivelor și a indicat câteva fonduri valoroase care conțin informații utile pentru dizertația ei.
În acelați timp, la masa rotundă au fost prezenți angajații Agenției Naționale a Arhivelor, Veronica Onea, Iurie Mazur și Anastasia Gherman, vorbitori de engleză, dar și participanți din afara instituției, precum: Dorina Roșca, Dumitru Lisnic, Andrei Cușco și George Teodorescu. Masa rotundă a fost moderată de Igor Cașu, directorul A.N.A.
A doua masă rotundă va avea loc la începutul lunii septembrie și se va axa pe subiecte ce țin de foametea sovietică din perioada postbelică, inclusiv din RSS Moldovenească, unde mortalitatea excesivă a fost cea mai ridicată.