Agenția Națională a Arhivelor – în proces de colaborare cu Arhivarul Național al Estoniei (Riigiarhivaar)

105
avizeavize

Astăzi, 17 mai 2022, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a avut o întrevedere în format on-line cu Arhivarul Național al Estoniei (Riigiarhivaar), Priit Pirsko.

În timpul discuțiilor au fost abordate mai multe subiecte ce țin de domeniul arhivistic, printre care digitalizarea și facilitarea accesului on-line la sursele arhivistice.

Dl Prisko a împărtășit din experiența Estoniei în ceea ce privește administrarea instituțiilor arhivistice și a menționat că în anul 2021 arhivele din Estonia au avut 1.7 mil. vizitatori, iar 99.7% dintre aceștia au fost vizitatori virtuali.

La rândul său, Igor Cașu a prezentat obiectivele de dezvoltare a domeniului arhivistic din Republica Moldova pentru următorii doi ani, subliniind importanța asigurării accesului on-line la informația arhivistică și menționând măsurile deja întreprinse în această direcție.

Alte subiecte discutate în cadrul întrunirii au vizat protecția datelor cu caracter personal, cooperarea dintre instituțiile publice și cele private în procesul de modernizare instituțională, dar și noile servicii oferite de arhive pentru cercetători și publicul larg.