Agenția Națională a Arhivelor – partener al expoziției „Simbolurile oficiale și neoficiale ale Republicii Moldova” de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

205
avizeavize

În perioada 3 noiembrie 2020 – 28 februarie 2021, Agenția Națională a Arhivelor, în calitate de partener al expoziției „Simbolurile oficiale și neoficiale ale Republicii Moldova”, va avea expuse la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, 6 dosare de arhivă din Fondurile  220 „Colecția de acte  medievale  moldovenești” și 2122 „Peceți  și  matrice ale instituțiilor Basarabiei din sec. XIX – XX”.

Exponatele reprezintă 4 gramote domnești din perioada sec. XVII-XVIII, un act al Divanului Țării Moldovei din anul 1815, precum și matricea sigilară  rotundă a Sfatului Țării, din 1918, executată în incizie din metal, având în centru, pe un scut dreptunghiular, zimbrul moldovenesc cu stea între coarne.

Organizatorii expoziției sunt Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, evenimentul fiind dedicat aniversării a 30-a de la adoptarea Stemei de Stat și a Drapelului de Stat ale Republicii Moldova și aniversării a 25-a a Comisiei Naționale de Heraldică.

Potrivit organizatorilor, scopul expoziției este de a prezenta simbolurile naționale oficiale ale Republicii Moldova, dar și emblemele naționale complementare, edificatoare pentru țară, acestea având rolul de a defini și a populariza imaginea heraldică a țării noastre atât în interiorul statului, cât și în spațiul european.

Expoziția va fi deschisă până la 28 februarie 2021.

Informații suplimentare despre expoziție pot fi accesate la https://www.nationalmuseum.md/ro/exhibitions/simbolurile_oficiale_si_neoficiale_ale_republicii_moldova/

Serviciul comunicare și relații internaționale, (022)729793