„Basarabenii în gulag: destine frânte din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor”

113
avizeavize

Expoziția „Basarabenii în gulag: destine frânte din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor” a fost vernisată ieri, 30 mai 2023, la Mereni, Anenii Noi, fiind amplasată într-un vagon de producție sovietică din anul 1956, același model folosit în cele trei operațiuni de deportare în masă din anii 1941, 1949 și 1951.

Evenimentul a fost organizat în contextul primului val de deportări, care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, anume în localitatea Mereni care are cel mai mare număr de oameni deportați în perioada sovietică.

Agenția Națională a Arhivelor a fost reprezentată de directorul, Igor Cașu, și șefa Direcției relații cu publicul și prestări servicii, Maria Zinovii, care împreună cu echipa ANA s-au implicat activ în organizarea evenimentului și stabilirea exponatelor potrivite pentru a fi prezentare  publicului.

Menționă că expoziția a fost inaugurată la inițiativa Muzeului de Istorie și Etnografie din Mereni în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor și cu susținerea autorităților locale.