Astăzi, 8 iulie 2022, a avut loc partea a doua a Conferinței Naționale a Arhiviștilor, organizată cu prilejul „Zilei Arhivistului”. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Universității de Stat din Moldova și a fost prezidat de directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, care a avut o intervenție cu referire la arhivele istorice, politici de acces/restricții, management și valorificare.
Cu comunicări ce țin de domeniul arhivistic au participat și invitații Conferinței, printre care se numără oaspeți din România, precum: Dorin Dobrincu, Institutul de istorie „A. D. Xenopol”, Iași; Mircea Stănescu, istoric și arhivist, „Asociația Memoria și Istoria Comunismului”, București; Cătălin Botoșineanu, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României; Mihai Mîrza, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României; Claudiu Macsim, Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale ale României; Mihai Anatolii Ciobanu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Andrei Cușco, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Iași; Ina Chirilă, Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale ale României; Flavius Solomon, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Iași; George Damian Mocanu, cercetător științific, Centrul European în Probleme Etnice, Academia Română.
Pe marginea expunerilor din cadrul evenimentului au avut loc discuții și dezbateri, care au evidențiat problemele cu care se confruntă sistemul arhivistic atât din Republica Moldova, cât și cel din România.
La final, Igor Cașu a adresat cuvinte de mulțumire tuturor invitaților pentru participare și a menționat că toate comunicările prezentate în cadrul Conferinței Naționale a Arhiviștilor vor fi publicate în anuarul arhivistic „Pergament”, ediția 2022. Vom reveni cu detalii suplimentare cu privire la prezentarea comunicărilor și publicarea anuarului arhivistic „Pergament”.
Mai jos puteți vizualiza programul integral al Conferinței.