Directorul Agenției Naționale a Arhivelor participă la Zilele Academiei Clujene

280
avizeavize

În perioada 17 – 19 octombrie 2023, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, participă la Zilele Academiei Clujene care se desfășoară la Cluj, România, sub genericul „Societățile și instituțiile lor. Aspecte metodologice și abordări istoriografice”.

Ediția de anul acesta este împărțită, pentru prima dată, pe secțiuni tematice. În acest context, directorul ANA va lua parte la Masa rotundă „De la arhivă la Arhive. ,,Instituțiile”(creatorii) și nevoia de memorie a comunităților”, unde va prezenta un discurs ce se referă la preluarea documentelor la păstrarea de stat de către Agenția Națională a Arhivelor, făcând referire la arhiva KGB/SIS, MAI și Moldova-film.

Astfel, după o pauză de 7 ani, în perioada 2022-2023, s-a reușit deblocarea procesului de transmitere a dosarelor victimelor politice ale regimului sovietic de la Serviciul de Securitate și Informații și de la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. În plus, conducerea ANA și-a propus și a reușit deblocarea relației cu o altă sursă importantă de completare, de data aceasta producătoare de materiale video, fiind vorba de studioul național Moldova-film. Reluarea relației cu ultima a avut loc după o perioadă de 25 de ani, răstimp în care Moldova-film nu a mai transmis nimic arhivelor la păstrarea de stat. 

Menționăm că Zilele Academiei Clujene sunt organizate de Academia Română filiala Cluj-Napoca și Institutul de Istorie „George Barițiu”.