Agenția Națională a Arhivelor reprezentată la atelierul de lucru ”E-Infrastructura de date științifice în sprijinul cercetării și creșterii impactului socio-economic al științei în Republica Moldova” desfășurată la 16 decembrie 2019

182
avizeavize

La 16 decembrie 2019, dna Elena Frumosu, director al Agenției Naționale a Arhivelor și dl Roman Dlujanschi, șef al Direcției Arhiva organizațiilor social-politice au participat la atelierul de lucru ”E-Infrastructura de date științifice în sprijinul cercetării și creșterii impactului socio-economic al științei în Republica Moldova” organizat de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale, în parteneriat cu Secţia Ştiinţe Sociale, Economice, Umanistice şi Arte a AȘM.

Cu mesaje de salut au venit dl. Victor Moraru, vicepreședinte m.c. al AȘM și dr. Igor Cojocaru, director al Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale.

În cadrul atelierului a fost prezentată o abordare conceptuală a problemei datelor de cercetare din Republica Moldova, discuțiile concentrându-se pe e-Infrastructura datelor de cercetare, care să asigure o mai bună valorificare a datelor și cunoștințelor, să sprijine și să stimuleze cercetarea științifică, oferind un model conceptual al actului de cercetare în acord cu recomandările și bunele practici din spațiul european al cercetării

Principalele subiecte pentru discuții au fost:

-E-Infrastructura de date în sprijinul cercetărilor în științe umaniste, arte și științe sociale;
-Digitizarea fondului arhivistic al Republicii Moldova – Riscuri și soluții arhivistice;
-Corpus și corpusuri: puterea și povara lor.

În acest context, dna director, Elena Frumosu a prezentat  comunicarea „Accesul la arhive din perspective SIA”.

Atelierul de lucru a fost moderat de dr. Igor Cojocaru, director IDSI.

Comunicatul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale și prezentările de la eveniment pot fi accesate la  https://idsi.md/pentru-un-ecosistem-digital-deschis-extensibil-evolutiv-al-datelor-stiintifice.