Expoziția „Drumul european al Republicii Moldova” expusă în incinta Parlamentului European

135
avizeavize

La data de 29 noiembrie 2022, la Bruxelles, în incinta Parlamentului European, a avut loc vernisarea Expoziției de fotografii „Drumul european al Republicii Moldova” dedicată parcursului european al țării.                                         

Evenimentul a fost inițiat și organizat de europarlamentarul român Eugen Tomac, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor autoritate administrativă din subordinea Ministerului Justiției, fiind prilejuit de apropierea zilei de 1 decembrie, ziua națională a României și tuturor românilor.

Expoziția oglindește istoria vizuală prin care se surprind cele mai importante evenimente începând cu anul 1989 și până în prezent și care ne-au apropiat de Uniunea Europeană și valorile ei. Documentele fotografice fac parte din patrimoniul documentar al Republicii Moldova și sunt păstrate în Fondurile Agenției Naționale a Arhivelor: Fondul Guvernului Republicii Moldova, Fondul Președinției, Fondul personal „Tudor Iovu” etc.

La eveniment au participat Roberta Metsola, Președinte al Parlamentului European, Siegfried Mureșan, Președintele Delegației Parlamentare Uniunea Europeană – Republica Moldova, Daniela Morari, ambasadoarea Republicii Moldova la Bruxelles, Eugen Tomac, europarlamentar, Traian Băsescu europarlamentar, Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor.  

Această expoziție a fost organizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale R. Moldova prin implicarea directă a domnului director Igor Cașu. Imaginile de arhivă din anii procesului de desprindere de URSS sunt un adevărat tezaur și mă bucur că am reușit împreună să mai facem un pas spre apropierea ținutului minunat de dincolo de Prut de Europa, de România!” a menționat domnul Eugen Tomac.

În acest context, mulțumim Uniunii Europene și în special României, Franței, Germaniei și altor state membre ale Uniunii Europene pentru sprijinul acordat constant parcursului european al Republicii Moldova.