Festivalului Internațional al Filmului de Arhivă din Tbilisi, Georgia

106
avizeavize

Agenția Națională a Arhivelor a participat la prima ediție a Festivalului Internațional al Filmului de Arhiviă din Tbilisi, Georgia (Tbilisi International Archival Film), care s-a desfășurat în perioada 5 – 8 octombrie 2022.

Festivalul de film a fost organizat de către Arhivele Naționale ale Georgiei. La această primă ediție au fost prezentate filme documentare, de ficțiune, animație și cronici, cu participarea a 12 țări precum: Germania, Italia, SUA, Spania, Malta, Marea Britanie, Țările de Jos, Portugalia, Cehia, Croația, Moldova și Franța.

Printre realizatorii filmelor selectate pentru festival se numără: Frații Lumière, Frații Skladanowski, Jan Kříženecký, Vasil Amashukeli, Georges Méliès, Aurelio Paz dor Reyes, Jorja Palou, Octavian Miletić, Wim Wenders etc. Limita cronologică: 1895-1960.

Filmul prezentat de Agenția Națională a Arhivelor la Festival este o secvență cu ediția din octombrie 1911 a celebrului serial european de știri Pathé-Journal. Copia filmului a fost transmisă Arhivei de Stat a Moldovei din partea Arhivei Centrale de Stat de Documente Filme și Fotografice a URSS, în anul 1970. Realizatorii jurnalului au surprins un crâmpei din viaţa unei comunităţi prospere de viticultori, Şaba, situată în sudul Basarabiei, în apropiere de coasta Mării Negre (actualmente, regiunea Odesa, în Ucraina), jud. Akkerman/Cetatea-Albă. Strămoşii lor elveţieni, originari din zona Basel şi Vaud, s-au stabilit pe aceste locuri cu aprobarea ţarului prin anii 1822–1823.

Prezentarea peliculei cinematografice în cadrul Tbilisi International Archival Film


Proiecția Agenției Naționale a Arhivelor la „Tbilisi International Archival Film”.