Igor Cașu, Directorul Agenției Naționale a Arhivelor, a participat astăzi la o ședință în format on-line cu Anatolii Hromov directorul Serviciul Arhivelor de Stat al Ucrainei

231
avizeavize

Astăzi, 20 aprilie, 2022, domnul Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, a avut o întâlnire în limba engleză, în format online, cu domnul Anatolii Hromov, șeful Serviciului de Stat al Arhivelor Ucrainei.

Partea ucraineană a scos în evidență obiectivele și provocările la adresa păstrării fondului arhivistic în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În ciuda războiului, Ucraina lucrează la crearea unui sistem unificat de acces la cele trei arhive principale, precum și la adoptarea unei legi noi privind fondul arhivistic, dat fiind că cea anterioară datează din 1992 (ca și cea din R. Moldova) și nu mai corespunde necesităților actuale.

Partea moldoveană, la rândul ei, a evidențiat nevoia digitalizării și facilitării accesului la arhivele de stat, inclusiv la fondurile fostului KGB și al  Ministerului de Interne care se referă la victimele represiunilor politice din perioada sovietică. Ambele părți au subliniat interesul față de documentele despre trecutul celor două popoare care se conțin în mod special în arhivele regiunii Odessa, care reprezintă un interes comun și pot servi drept o bază solidă pentru consolidarea cooperării dintre cele două instituții care administrează arhivele din Ucraina și Republica Moldova.