În memoria lui Ion Agrigoroaiei – profesor și director al Direcției Județene Iași a Arhivelor Naționale

143
avizeavize

Agenția Națională a Arhivelor anunță cu o deosebită tristețe despre trecerea în neființă a profesorului, Decanului Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și fostului director al Direcției Județene Iași a Arhivelor Naționale, Ion Agrigoroaiei.

Ion Agrigoroaie s-a născut la Chișinău, la 30 decembrie 1936. Și-a făcut studiile la Iași, absolvind Liceul „C. Negruzzi” și Secția de Istorie de la Facultatea de Filologie – Istorie a Universității „Alexandru Iona Cuza” din Iași. În 1959 și-a început cariera universitară, iar în perioada anilor 1985-1990 a deținut funcția de Decan al Facultății de Istorie și Filosofie, din cadrul aceleiași universități. Între 1992 și 1998 a fost şeful Catedrei de Istoria Românilor, iar între 1993 și 1997 a fost director al Direcţiei Judeţene Iaşi a Arhivelor Naţionale. Ion Agrigoroaiei a fost conducător de doctorat din 1990, formând câteva generații de doctori în Istorie.

A publicat peste 250 de lucrări – volume, cursuri universitare, studii și articole, printre care: România interbelică (2001); Basarabia de la unire la integrare (2007); Mărăști, Mărășești, Oituz – 100 de ani. Reflecții în presa vremii (2017); Unirea Basarabiei cu România în presa vremii (2018).  Ion Agrigoroaiei este laureat al Premiului Academiei Române și deținător al Ordinului „Gloria Muncii” în Republica Moldova.

În aceste momente grele, adresăm sincere condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Colectivul Agenției Naționale a Arhivelor