Lista nominală a basarabenilor căzuți pe câmpul de luptă al celui de-al Doilea Război Mondial (56 000 persoane)

3089
????????????????????????????????????
avizeavize

Prezentăm mai jos 7 volume ale Cărții memoriei publicate de Ministerul Apărării al Republicii Moldova în anii 2002-2005 care conțin listele a cca. 56 mii de persoane născute pe teritoriul actual al Republicii Moldova recrutați în Armata Roșie care au căzut pe câmpul de luptă în perioada anilor 1944-1945. Listele nu sunt complete întrucât nu includ, decât foarte rar, pe cei care au luptat pe frontul de Est în anii 1941-1944, fie de partea Armatei Roșii sau în Armata Română și nu conțin date cu privire la raioanele din stânga Nistrului. Astfel, cifra de 56 mii de morți se referă doar la partea basarabeană a Republicii Moldova actuale.

Volumele sunt organizate după raioane și localități, conținând numele, prenumele, patronimicul, anul de naștere, data și locul morții, precum și entitatea militară corespunzătoare (R.I., de exemplu, reprezintă abrevierea pentru regiment de infanterie, B. Ge. – batalion de geniu, Bg. Art. – brigadă de artilerie etc., lista completă a abrevierilor fiind disponibilă la sfârșitul fiecărui volum). De cele mai multe ori locul morții este indicat a fi Germania, Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia, fără indicarea localității sau regiunii.

În total, împotriva Germaniei naziste și a aliaților ei au luptat cca. 260 mii moldoveni/români, ruși, ucraineni, evrei, găgăuzi, bulgari ș.a. originari din Republica Moldova, fiind decorați cu cca. 250 mii de ordine și medalii pentru curajul manifestat pe câmpul de luptă în cadrul Armatei Roșii (Istoria Republicii Moldova, Chișinău, Tipografia Academiei de Științe, 2001, p. 226). Prin urmare, după aceste date, fiecare a cincea persoană originară din Republica Moldova care a luptat în Armata Roșie, a căzut pe câmpul de luptă.

Volumul 6 include date cu privire la localitățile cu o populație majoritară bulgară (raionul Taraclia) și găgăuză (UTA Găgăuzia).

Fiecare volum poate fi descărcat în format PDF și poate fi utilizat prin sistemul de căutare, după nume, localitate, sau alte cuvinte-cheie.

Celor care nu-și regăsesc rudele în aceste liste, le recomandăm să se adreseze centrelor (comisariate) militare teritoriale care dețin dosarele de arhivă ale celor mobilizați în Armata Roșie și Armata Română.  

Amintim că Legea nr. 1358/1993 adoptată de Parlamentul Republicii Moldova a egalat în drepturi veteranii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, fie în Armata Roșie, fie în Armata Română.

Proiectul a fost realizat de Agenția Națională a Arhivelor, cu sprijinul Agenției pentru Știință și Memorie Militară a Ministerului Apărării și în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova.