Mesaj de felicitare cu ocazia a 30 de ani de la înființarea Arhivei organizațiilor social-politice (Direcția Arhiva organizațiilor social-politice)

246
avizeavize

Dragi colegi, prieteni și vizitatori ai Agenției Naționale a Arhivelor,

cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea Arhivei organizațiilor social-politice actualmente Direcția Arhiva organizațiilor social-politice (subdiviziune structurală a Agenției Naționale a Arhivelor), Vă transmitem cele mai sincere felicitări și Vă mulțumim pentru implicarea activă în procesul de dezvoltare a sistemului arhivistic. Prin munca Dumneavoastră de zi cu zi ați contribuit semnificativ la crearea imaginii pozitive a instituției noastre, ați colaborat activ cu alte instituții ale statului, inclusiv cu organizațiile social-politice care beneficiază nemijlocit de serviciile noastre. Vă adresăm cele mai înalte cuvinte de apreciere și Vă suntem recunoscători pentru devotamentul și profesionalismul de care ați dat dovadă pe parcursul acestor ani, din momentul întemeierii Arhivei organizațiilor social-politice.

Scurt istoric:

Arhiva organizațiilor social-politice a fost creată la data de 06.02.1992 în corespundere cu ordinul nr. 9 al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova „în scopul asigurării păstrării și utilizării Fondului arhivistic al fostului partid comunist al Moldovei, trecut în componența Fondului arhivistic de stat al Republicii Moldova și preluării ulterioare a documentelor din organizațiile social-politice”. Arhiva a moștenit întreg patrimoniul documentar al arhivei fostului partid comunist al Moldovei (documentele CC al PCM, CC al ULCTM, documentele tuturor unităților teritorial-administrative, un șir de documente ce reflectă activitatea ilegală a PC bolșevic pe teritoriul Moldovei). Necesitatea creării Arhivei organizațiilor social-politice a fost dictată nu doar de importanța păstrării patrimoniului documentar al PCM, valoarea căreia este incontestabilă, deoarece ele reflectă practic toate aspectele vieții societății pentru perioada 1900-1991, dar și apariția pe platoul politic a mai multor organizații social-politice, care în procesul de activitate creau diverse documente cu caracter istoric, cultural, economic, științific și care necesitau să fie depozitate ulterior.

Pe parcursul activității AOSP și-a completat depozitele cu documentele Sindicatelor de ramură, organizațiilor culturale, uniunilor sportive și tehnico-științifice care au fost preluate de la Arhiva Națională și cu care s-a lucrat activ pe parcursul anilor de existență a noii instituții.

În așa mod, în prezent Direcția Arhiva Organizațiilor Social-Politice poate pune la dispoziția cercetătorilor nu numai documente care reflectă activitatea fostului partid comunist, dar și un bogat material documentar ce dezvăluie mai mult sau mai puțin activitatea unor societăți cu caracter social și politic.

Ordinul Serviciului de Stat de Arhivă nr. 9 din 06.02.1992 cu privire la crearea Arhivei Organizațiilor Social-Politice a Republicii Moldova