Noul director al Agenției Naționale a Arhivelor a fost investit în funcție

194
avizeavize

Astăzi, 12 aprilie 2022, noul director al Agenției Naționale a Arhivelor, doctorul în istorie dl Igor Cașu, a fost prezentat colectivului de arhiviști.

La evenimentul de investire au participat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, împreună cu secretara generală a Ministerului Justiției, Stela Ciobanu.

Cu această ocazie, dl Litvinenco a adresat un mesaj de felicitare tuturor angajaților Agenției Naționale a Arhivelor și a menționat că problemele instituției sunt o prioritate pentru minister și urmează a fi rezolvate în colaborare cu noua administrație. În această ordine de idei, ministrul Justiției s-a referit la necesitatea digitalizării arhivelor și oferirea posibilității cetățenilor de a solicita documentele de arhivă în format on-line. Totodată, dl Litvinenco a remarcat importanța actualizării legislației arhivistice și armonizarea acesteia cu normele și valorile europene.

La rândul său, Igor Cașu a mulțumit pentru încrederea acordată și a asigurat angajații instituției că va depune tot efortul pentru modernizarea sistemului arhivistic din Republica Moldova.

Igor Cașu este doctor în istorie, lector universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, fondator al Centrului pentru studierea Totalitarismului, fost editorialist la ziarul Adevărul Moldova, rubrica „Arhivele Comunismului” și reporter la Radio Europa Liberă (2010-2013), rubrica „Istoria trăită”. Dl Cașu a fost numit în funcția de director al Agenției Naționale a Arhivelor prin ordinul ministrului Justiției, în urma desemnării în calitate de învingător al concursului pentru ocuparea funcției publice vacante.