O primă apariție în public a documentelor din Fondul personal al poetului Liviu Deleanu

212
avizeavize

Începând cu 8 februarie 2021, pentru publicul larg din Republica Moldova, Biblioteca Națională  vernisează expoziția de documente și publicații cu genericul „… El floarea graiului o săruta pe față”, prilejuită de aniversarea a 110-a a poetului Liviu Deleanu. 

 În cadrul expoziției sunt prezentate circa 80 de volume de poezii, cărți pentru copii, traduceri editate în diferite perioade, cât și ziare și reviste cu publicațiile autorului și articole despre Liviu Deleanu.

Agenția Națională a Arhivelor s-a implicat prin expunerea celor 7 manuscrise din Fondul personal (F.R-2974, inv. 1) ale variantelor de lucru al creațiilor  „Cântec de leagăn”, „Prutule tăcutule”, „O nuntă în lanțuri” „Iarna”, „Cântec de dor”, „Vifornița”, „Două poloboace”, „Lupul și cocorul”, fragment din piesa de teatru de păpuși „Ridichea fermecată” , etc.  Alte exponate reprezintă fotografii din fondurile Direcției generale Arhiva Națională ilustrând  momente din viața profesională, dar și  personală a poetului.

În cadrul expoziției au fost expuse și documente din 7 dosare care se păstrează în fondul „Uniunea Scriitorilor din Moldova” (F.-2955) a Direcției Arhiva Organizațiilor Social-Politice. Respectivele documente conțin informații cu privire la activitatea lui Liviu Deleanu, discursuri în cadrul ședințelor Uniunii Scriitorilor, recenzii la manuscrisele poetului, cât și operele autorului.

Vă îndeamnăm să vizitați expoziția deschisă pentru vizitatori până la 28 februarie 2021 în  blocul central al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 78 „A”, spațiul expozițional, etajul II.  

 

Serviciul comunicare și relații internaționale, (022)729793