Preluarea dosarelor cu privire la persoanele care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar comunist de la Serviciul de Informații și Securitate

449
avizeavize
La data de 24 mai, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a transmis Agenției Naționale a Arhivelor, 2104 de dosare desecretizate, în conformitate cu prevederile Acordului bilateral încheiat între instituții.
✅ 2037 sunt dosare judiciare cu privire la persoanele care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar comunist și care au trecut procedura de reabilitare prin intermediul Procuraturii Generale, ulterior desecretizate de către Comisia departamentală a SIS.
✅ 67 de dosare vizează activitatea administrativă a NKVD/KGB/MGB din cadrul RSS Moldovenești, anii 1944-1953, precum și ordine și dispoziții interne cu date despre efectivul și activitatea operativă a acestor structuri din acea perioadă (ex. Дело с Директивами НКГБ МССР – 1944; Дело с совершенно секретными приказами МГБ МССР – 1948, Дело с распоряжениями МГБ МССР – 1953 etc.).
În continuare, Serviciul de Informaţii şi Securitate va întreprinde toate acțiunile necesare pentru reabilitarea persoanelor supuse represaliilor și elucidarea trecutului istoric al țării.
 
Dosarele preluate vor fi puse la dispoziția cetățenilor într-o perioadă de cca. 3 luni după aplicarea procedurii de prelucrare arhivistică în conformitate cu rigorile stabilite.
 
Menționăm că procesul de preluare a documentelor va continua în conformitate cu prevederile Acordului bilateral încheiat între instituții.