Vizita elevilor Liceului „Mihail Sadoveanu” din Chișinău în cadrul Agenției Naționale a Arhivelor

135
avizeavize

Agenția Națională a Arhivelor a fost gazda elevilor claselor a VIII-a „C” și „D” din cadrul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chișinău.

Excursia a avut loc joi, 22 decembrie 2022, iar elevii au avut posibilitatea de a vizita depozitele de arhivă, de a face cunoștință cu documentele arhivistice și de a vedea condițiile de păstrare a acestora.

Ghidul copiilor a fost Tudor Ciobanu, specialist principal în cadrul Direcției cercetare și activități științifice, care a îndrumat grupul de elevi și le-a făcut cunoștință cu activitatea arhivistică. Cel mai impresionant pentru elevi a fost procesul de restaurare a documentelor arhivistice, realizat în cadrul laboratorului din Direcția restaurare și digitalizare a documentelor fondului arhivistic.

Totodată, copiii împreună cu doamnele profesoare, Tatiana Dulgher și Stela Malai, au mers în Sălile de Studiu ale Direcției generale Arhiva Națională, unde au avut posibilitatea de a observa cercetătorii în timpul examinării dosarelor.

La finalul excursiei elevii au vizionat o secvență din filmul „Contemporanii”, ce datează din anul 1976 și care prezintă școala nr. 11 din Chișinău, actualul liceu „Mihail Sadoveanu”.

Excursia s-a desfășurat în contextul semnării acordului de colaborare între Agenția Națională a Arhivelor și Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”.