Apariții în presă

Directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a oferit un interviu portalului britanic Peripheral Histories, unde a vorbit despre interacțiunea sa cu arhivele din Republica Moldova înainte de a deține postul de director ANA, dar și despre provocările întâlnite după numirea sa în funcție.
 
Interviul integral poate fi accesat la adresa de mai jos:
https://www.peripheralhistories.co.uk/post/archives-in-moldova?fbclid=IwAR2CLHCyc_jdeISZ7UoSMaLVYxCcvVWo57cLIaytdUo7EE_TohlHmJtHz38

Directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a fost invitatul emisiunii „Vânturile, Valurile” difuzată la postul de televiziune Jurnal TV. În cadrul interviului au fost discutate subiecte ce țin de rolul și rostul arhivelor în definirea identității naționale și a informării cetățenilor; arhivele KGB și ce ascund acestea; capcanele care se conțin în documentele de arhivă; rolul documentelor audio și vizuale; intelectuali și oamenii simpli; precum și multe altele.

Emisiunea integrală o puteți urmări la adresa de mai jos:

https://www.jurnaltv.md/news/bd6abf6782890804/vanturile-valurile-editia-din-30-10-2022.html?fbclid=IwAR0ItESFHEvmRx2ggd_86INx81b5oVP2ETr3yF2YUvkxv8469CZ8piMGRoQ


De Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a fost invitat la emisiunea „Bună Dimineața” difuzată la postul de televiziune Moldova1.

Pentru a vizualiza emisiunea, accesați link-ul de mai jos: https://www.facebook.com/tvmoldova1/videos/1150655619157511Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor a participat în cadrul emisiunii „Spațiu Public”, difuzată la Radio Moldova.

Principalele subiecte analizate pe parcursul programului s-au referit la conflictologia lumii contemporane, lecția neînvățată a războaielor și educația istorică, la intersecția cu educația pentru pace și reconciliere.

Cu referire la acestea, Igor Cașu a remarcat faptul că în anul acesta Agenția Națională a Arhivelor cu spijinul Agenției pentru Știință și Memorie Militară și în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova a realizat un proiect prin care a fost publicată Lista nominală a basarabenilor căzuți pe câmpul de luptă al celui de-al Doilea Război Mondial, în număr de aproximativ 56.000 de persoane.

Totodată, directorul Agenției Naționale a Arhivelor a menționat că această listă nu este completă și necesită a fi actualizată, fapt care va fi realizat până la anul viitor.

La final, Igor Cașu s-a referit la importanța publicării acestor date, care acum sunt accesibile pentru publicul larg și pot fi consultate pe pagina web a Agenției Naționale a Arhivelor.

Emisiunea completă o puteți accesa la următoarea adresă:

https://www.facebook.com/hashtag/spa%C8%9Biulpublic


Cu ocazia primei zile de iarnă 2020-2021 a fost publicată o colecție de 12 fotografii de arhivă cu Chișinăul de iarnă din fondurile Agenției Naționale de Arhive. Imaginile prezintă capitala acoperită cu zăpadă din anii 50 – 80 ai secolului XX.

Citește mai mult: https://noi.md/md/capitala/iarna-la-chisinau-acum-60-de-ani-foto


Agenția Națională a Arhivelor a creat o pagină pe Instagram unde a publicat prima serie de fotografii din perioada sovietică. În imaginile de mai jos vedem tramvaiul care circulă prin centrul Chișinăului, îmbarcarea pasagerilor în avion sau cum țăranii muncesc în câmp.
https://diez.md/2020/11/05/foto-agentia-nationala-a-arhivelor-a-publicat-fotografii-de-rare-din-rssm/

În ajun de Hramul Chișinăului, Agenția Națională a Arhivelor a lansat expoziția – Chișinău „Atunci” și „Acum”. Expoziția virtuală vă permite să descoperiți cum s-a schimbat orașul de-a lungul timpului, oferindu-vă o posibilitatea să vizualizați fotografii realizate în același loc în diferite perioade de timp.
https://diez.md/2020/10/16/foto-atunci-si-acum-o-expozitie-de-fotografii-care-ne-arata-cum-s-a-schimbat-chisinaul-de-a-lungul-timpului/

Interviul acordat de dna director, Elena Frumosu ziarului „Funcționarul Public”
Citiți integral la http://aap.gov.md/files/publicatii/ziar/20/5789.pdf

https://cuvintul.md/21785/inchiderea-si-devastarea-manastirilor-si-bisericilor-in-basarabia-de-catre-regimul-comunist-cazurile-manastirilor-cuselauca-si-dobrusa/
Agenția Națională a Arhivelor vă invită la Expoziția de manuscrise și carte veche „MĂNĂSTIRILE BASARABENE – CENTRE DE SPIRITUALITATE CULTURALĂ”, organizată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Instituţia Publică Biblioteca Ştiinţifică (Institut) „A. Lupan” și Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova.
Expoziția este organizată în contextul celebrării celor 600 de ani de la atestarea documentară a mănăstirii Căpriana, și oferă prilejul de a admira manuscrise şi carte românească veche, scrise în scriptoriile mănăstirilor basarabene.
Agenția Națională a Arhivelor prezintă în cadrul expoziției 25 unități de păstrare (cărți) din Fondul nr. 2119 Mănăstirii Noul- Neamț.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 iunie – 31 august 2020, galeria expozițională, secția Carte Veche și Rară, et. 1, bloc II (str. 31 August 1989, nr. 78).
http://tvrmoldova.md/actualitate/expozitia-manastirile-basarabene-centre-de-spiritualitate-culturala-la-biblioteca-nationala-a-r-moldova/
https://observatorul.md/cultura/istoria-sorocii/2020/03/18/70075_18-martie-1944-pentru-soroca-ocupare-krasnai-partizan-si-refugierea-intelectualilor?fbclid=IwAR3dJgAZ6X7lH93EXriXLJg0xLeqEw3SMBCPT45FiziAPjbP_UfIjJPkY7E
radiochisinau.md – emisiunea radiofonică Ridicații – Mărturii din Siberia, cu participarea dnei Maria Gogu Zinovii, angajata Agenției Naționale a Arhivelor, autoarea cărții „Ne-au povestit calvarul”