

Directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a fost invitatul emisiunii „Vânturile, Valurile” difuzată la postul de televiziune Jurnal TV. În cadrul interviului au fost discutate subiecte ce țin de rolul și rostul arhivelor în definirea identității naționale și a informării cetățenilor; arhivele KGB și ce ascund acestea; capcanele care se conțin în documentele de arhivă; rolul documentelor audio și vizuale; intelectuali și oamenii simpli; precum și multe altele.
Emisiunea integrală o puteți urmări la adresa de mai jos:

De Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, a fost invitat la emisiunea „Bună Dimineața” difuzată la postul de televiziune Moldova1.
Pentru a vizualiza emisiunea, accesați link-ul de mai jos: https://www.facebook.com/tvmoldova1/videos/1150655619157511
Totodată, un reportaj cu participarea Mariei Zinovii a fost difuzat la TV Moldova1, în cadrul emisiunii „LIVE Studio”, unde dna Zinovii a prezentat o colecție de imagini cu Chișinăul de altădată, fotografii care demonstrează frumusețea și măreția orașului din trecut.
Pentru a vizualiza reportajele menționate, accesați linkurile de mai jos:
1.Emisiune TVR Moldova:
https://www.facebook.com/watch/?v=1365985667269316
2. Reportaj TV Moldova1:
https://www.facebook.com/watch/?v=1097497354241329

Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor a participat în cadrul emisiunii „Spațiu Public”, difuzată la Radio Moldova.
Principalele subiecte analizate pe parcursul programului s-au referit la conflictologia lumii contemporane, lecția neînvățată a războaielor și educația istorică, la intersecția cu educația pentru pace și reconciliere.
Cu referire la acestea, Igor Cașu a remarcat faptul că în anul acesta Agenția Națională a Arhivelor cu spijinul Agenției pentru Știință și Memorie Militară și în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova a realizat un proiect prin care a fost publicată Lista nominală a basarabenilor căzuți pe câmpul de luptă al celui de-al Doilea Război Mondial, în număr de aproximativ 56.000 de persoane.
Totodată, directorul Agenției Naționale a Arhivelor a menționat că această listă nu este completă și necesită a fi actualizată, fapt care va fi realizat până la anul viitor.
La final, Igor Cașu s-a referit la importanța publicării acestor date, care acum sunt accesibile pentru publicul larg și pot fi consultate pe pagina web a Agenției Naționale a Arhivelor.
Emisiunea completă o puteți accesa la următoarea adresă:
https://www.facebook.com/hashtag/spa%C8%9Biulpublic

Citește mai mult: https://noi.md/md/capitala/iarna-la-chisinau-acum-60-de-ani-foto

https://diez.md/2020/11/05/foto-agentia-nationala-a-arhivelor-a-publicat-fotografii-de-rare-din-rssm/

https://diez.md/2020/10/16/foto-atunci-si-acum-o-expozitie-de-fotografii-care-ne-arata-cum-s-a-schimbat-chisinaul-de-a-lungul-timpului/

Citiți integral la http://aap.gov.md/files/publicatii/ziar/20/5789.pdf
![]() |
Agenția Națională a Arhivelor vă invită la Expoziția de manuscrise și carte veche „MĂNĂSTIRILE BASARABENE – CENTRE DE SPIRITUALITATE CULTURALĂ”, organizată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Instituţia Publică Biblioteca Ştiinţifică (Institut) „A. Lupan” și Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova. Expoziția este organizată în contextul celebrării celor 600 de ani de la atestarea documentară a mănăstirii Căpriana, și oferă prilejul de a admira manuscrise şi carte românească veche, scrise în scriptoriile mănăstirilor basarabene. Agenția Națională a Arhivelor prezintă în cadrul expoziției 25 unități de păstrare (cărți) din Fondul nr. 2119 Mănăstirii Noul- Neamț. Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 iunie – 31 august 2020, galeria expozițională, secția Carte Veche și Rară, et. 1, bloc II (str. 31 August 1989, nr. 78). http://tvrmoldova.md/actualitate/expozitia-manastirile-basarabene-centre-de-spiritualitate-culturala-la-biblioteca-nationala-a-r-moldova/ |