Ziua Internațională a Arhivelor

78
avizeavize

Începând cu anul 2007, la 9 iunie, întreaga comunitate din domeniul arhivelor, la nivel mondial, celebrează Ziua internațională a arhivelor. Ziua internațională a arhivelor marchează constituirea în anul 1948 a Consiliului Internațional al Arhivelor (ICA), creat sub auspiciile UNESCO.

Celebrarea anuală a acestui eveniment reamintește publicului că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural și o importantă resursă informațională, iar moștenirea arhivistică este o mărturie valoroasă despre dezvoltarea economică, politică și socială a umanității. Managementul eficient al arhivelor constituie o precondiție esențială pentru buna guvernare, statul de drept, transparența administrativă, păstrarea memoriei colective a omenirii și accesului la informații pentru cetățeni, potrivit ICA.

Cu acest  prilej, le dorim tuturor colegilor arhiviști, mult spor în activitatea profesională și succese remarcabile în domeniul păstrării, conservării și valorificării patrimoniului arhivistic.

Declarația universală privind arhivele, adoptată la Adunarea Generală a Consiliului Internațional pentru Arhive, Oslo, septembrie 2010

Serviciul comunicare și relații internaționale, 022729793