Expoziția „90 de ani de la nașterea celui mai bun actor din cinematografia moldovenească – Mihai Volontir”

367
avizeavize

În a noua zi a lunii lui mărțișor, în anul 1934, pe meleagurile Moldovei, însorite și îmbelșugate ale Glinjenilor din jud. Bălți, vedea lumina zilei o ființă firavă, atentă la ce se întâmpla în jur și la cei din jur, cu numele Mihai. Părinții acestuia locuiau pe aceste plaiuri din timpuri îndepărtate, numele strămoşilor fiind consemnate în condicile timpului.

În cursul vieţii lui Mihai Volontir, s-au făcut remarcate și alte calități ale sale – firea veselă şi reflexivă, bunătatea sufletească, creativitatea şi dorinţa de implicare în viaţa socială. Astfel, dacă veţi analiza traseul uman, profesional şi artistic parcurs de Mihai Volontir, veți putea constata ascensiunea sa coerentă, o linie continuă de formare și de împlinire.

Evident, ridicarea ștachetei la nivel înalt a fost determinată în primul rând de studiile şi de experienţele formative. După absolvirea școlii din satul natal, a fost înmatriculat la Școala Pedagogică din oraşul Orhei, unde și-a făcut studiile între anii 1952–1955, în paralel fiind angajat în calitate de învățător de clasele primare în localitatea Păpăuți, raionul Rezina.

În anul 1955, a fost numit director și conducător artistic al Casei de Cultură din satul Lipceni. Nu pentru mult timp însă, căci în 1957 a fost angajat la Teatrul Moldovenesc-Rus Muzical Dramatic din oraşul Bălți, colectiv artistic condus de regizorul B. H. Harcenco.

În această instituție de cultură, Mihai Volontir a debutat în calitate de actor în spectacolul „Chirița la Iași”, legându-și viața și numele de teatrul din Bălți, în care a interpretat o multitudine de roluri principale și secundare, a fost regizor şi conducător artistic al trupei.

În 1961 s-a căsători cu Eufrosinia Dobândă, cu care a avut o fiică Stela.

Mihai Volontir, împreună cu soția Eufrosinia Dobândă–Volontir, or. Kiev, a. 1985. Autor foto: Mihai Potârniche.
Sursa: ANA, fototeca, c. a. 1/19678

Debutul în cinematografie s-a produs odată cu interpretarea rolului lui Ivan Turbincă în filmul artistic „Se caută un paznic”, turnat în 1967 la Studioul „Moldova-Film”, în regia lui Gheorghe Vodă.

În pofida faptului că a continuat să se filmeze, Mihai Volontir a rămas fidel artei teatrale şi teatrului bălţean, activând în acest colectiv în calitate de actor, regizor și conducător artistic.

Mihai Volontir a răspuns numeroaselor invitaţii de a se filma în pelicule turnate atât la Studioul „Moldova-Film” cât și la alte studiouri.

Interpretarea, în 1973, a rolului lui Petrache în filmul „Podurile” avea să-i sporească considerabil popularitatea.

De un succes cu totul deosebit avea să se bucure însă prestaţia sa în filmul „Dimitrie Cantemir”, turnat după scenariul și regia lui Vlad Ioviță, în care Mihai Volontir l-a jucat pe ilustrul cărturar şi domnitor al Moldovei.

Numărul contribuţiilor sale în cinematografie avea să crească continuu în perioada care a urmat.

Devenind una dintre personalitățile reprezentative ale vieţii culturale şi social-politice din Republica Moldova, Mihai Volontir a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, care a activat în anii 1990–1994. La 27 august 1991, a votat alături de alţi 277 de deputaţi ai înaltului for legislativ, Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Spicuiri din programul electoral al lui Mihai Volontir, în calitate de candidat în deputați ai poporului ai RSSM.
Sursa: Moldova Socialistă, din 03.02.1990, p. 3

Talentul şi contribuţia lui Mihai Volontir în teatru și în cinematografie au fost răsplătite cu prestigioase premii şi distincţii: Premiul de Stat al RSSM (1973), Premiul Naţional al Republicii Moldova (1991), Premiul Naţional (1984), Premiul „Fraţii Vasiliev” (1980), medalia de argint „Piotr Dovjenco” (1978), Medalia Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) „Dimitrie Cantemir”. Mihai Volontir a fost distins cu titlurile onorifice „Artist al Poporului al RSSM” (1974) și „Artist al Poporului al URSS” (1984).

Actorul de teatru și de cinema Mihai Volontir, Artist al Poporului al RSSM şi al URSS, deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994), ţinând un discurs în cadrul Sesiunii a 13-a a Sovietului Suprem al RSSM, 30 august 1989. or. Chișinău. Autor foto: A. Șciuchin. Sursa: ANA, fototeca, c. a. 1/27460

În anul 2000 a fost desemnat drept cel mai bun actor  din cinematografia moldovenească în secolul al XX–lea, iar în anul 2009 i-a fost conferit titlul de „Doctor Honoris Causa” al AŞM pentru succesele obţinute în dezvoltarea artei teatrale şi cinematografice. Mihai Volontir este  cavaler al „Ordinului Republicii” (2009), cetăţean de onoare al municipiului Bălţi (2000) şi cetăţean de onoare al municipiului Chişinău (2014).

Maestrul s-a stins din viață la 15 septembrie 2015 şi a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din municipiul Chișinău.