„Întocmirea Nomenclatorului dosarelor” – seminar de instruire arhivistică (SIA)

318
avizeavize

Agenția Națională a Arhivelor continuă seria seminarelor de instruire arhivistică (SIA) cu o nouă ediție dedicată procesului de întocmire a Nomenclatorului dosarelor.

În cadrul întrunirii de astăzi, 5 aprilie 2023, au fost abordate mai multe subiecte ce ținde tematica seminarului, precum: legislația care stă la baza întocmirii Nomenclatorului documentelor; tipurile de Nomenclatoare; structura Nomenclatorului; procedura de aprobare a Nomenclatorului dosarelor etc.

 Moderatoarea seminarului, dna Svetlana Borodin, șef adjunct Direcția generală arhiva națională, a prezentat mai multe modele de Nomenclatoare și a explicat care este diferența dintre acestea, în funcție de statutul instituției de care au fost întocmite.

Totodată, pe parcursul întrunirii a fost reliefată importanța Indicatorului documentelor-tip și al termenelor de păstrare pentru organele administrației publice, pentru insituțiile, organizațiile și întreprinderile Republicii Moldova, în procesul de întocmire a Nomenclatorului dosarelor.

Următorul seminar se va axa pe subiectul organizării preluării la păstrare de stat a documentelor instituţiilor-surse de completare a Fondului Arhivistic al Republicii Moldova.

Menționăm că seminarele de instruire arhivistică (SIA) sunt organizate, deocamdată, doar pentru angajații Agenției Naționale a Arhivelor.