Nicolae Botgros, 70 ani de la naștere, suflet de lăutar cu inima de vioară

653
avizeavize

        Maestrul Nicolae Botgros, violonist virtuoz, prim-dirijor și director artistic al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”, Artist al Poporului, împlinește 70 de ani de la naștere.

        Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A studiat la Școala Republicană de Iluminare Culturală „E. Sârbu” (azi, Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”) din or. Soroca, RSSM  și la Conservatorul „G. Musicescu” din or. Chișinău (azi, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” din or. Edineț. În 1973 este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat din or. Chișinău (în prezent – Filarmonica Națională ” Serghei Lunchevici”), apoi în Orchestra Ansamblului Național Academic de Stat de Muzică și Dansuri Populare ”Joc” (azi, Baletul Național al Moldovei „Joc”) . În 1978, devine director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Lăutarii” din Republica Moldova.

       Bogata activitate artistică a maestrului cuprinde o jumătate de veac, timp în care s-a manifestat ca un violonist virtuoz, dirijor talentat și un compozitor desăvârșit. Nicolae Botgros colaborează fructuos cu mari artiști ai muzicii populare din Republica Moldova și din România. Este și un susținător al tinerelor talente, pe care le promovează și le valorifică atât în țară, cât și peste hotarele RM.

       Talentul inconfundabil al virtuozului violonist, directorul Orchestrei Naționale de Muzică Populară „ Lăutarii”, Nicolae Botgros, a fost apreciat, de-a lungul anilor, cu distincții și titluri onorifice:  titlul „Artist Emerit”,   „Artist al Poporului”,  decorat cu ”Ordinul Republicii”, în 2014 i-a fost  conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României” în grad de comandor. În 2002, postul de Televiziune „România Internațional” l-a declarat pe Nicolae Botgros, Dirijorul” celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc. Printr-o hotărâre de Guvern din 2014, numele lui Nicolae Botgros îl poartă fosta Școală Republicană de Iluminare Culturală „E. Sârbu din or. Soroca. (Colegiul de Arte „ Nicolae Botgros”), unde maestrul a învățat în anii 1968-1972.

Nicolae Botgros a fost mereu în febra creației muzicale, a pus o parte din suflet, și-a materializat vocația cu impulsul de creator, plăsmuit cu o capacitate de muncă imensă. Prin limbajul muzicii și a manierii artistice interpretative de excepție pe scenă, maestrul și-a realizat o strălucită activitate artistică. Astfel, lăutarul cu suflet de vioară, Nicolae Botgros, mai bine de o jumătate de epocă, a ridicat la înălțimea de filozofie-muzica populară instrumentistă, si-a direcționat talentul între destin și muzică.

      Cu prilejul aniversării a 70-a din ziua nașterii maestrului Nicolae Botgros, ANA consemnează înalta apreciere a valorii artistice autentice și îi urează „La Mulți Ani!”