Tinerii studioși – în vizită la Agenția Națională a Arhivelor

359
avizeavize

În zilele de 27 și 29 martie 2024, Agenția Națională a Arhivelor a primit vizita elevilor clasei a XI-a din cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Ion Creangă” din municipiul Chișinău și din cadrul Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”.

Tinerii au fost însoţiţi de doamnele profesoare, Ala Bârlădeanu (IPLT „Ion Creangă) şi, respectiv, doamna Daniela Blanuţa (CEMF „Raisa Pacalo”). Elevilor le-au fost prezentate fonduri arhivistice de documente din diferite perioade istorice: medievală, modernă și contemporană. Vizitatorii au avut un interes deosebit pentru Fondul arhivistic nr. 727 care conţine documente despre activitatea Sfatului Ţării, organul reprezentativ al Republicii Democratice Moldoveneşti, ai cărui deputaţi au votat, la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea Basarabiei cu România.

Elevii au fost încântaţi să vizualizeze primele documente adoptate de Sfatului Ţării, precum Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România, formulare ale anchetelor deputaţilor completate de ei înşişi, fotografii ale personalităţilor politice implicate direct în evenimentele menționate.

De asemenea, tinerii vizitatori au luat cunoştinţă de patrimoniul de documente fono şi cinematografice şi de procesul de digitalizare al acestuia, dar și de operaţiunile complexe de restaurare a documentelor pe suport de hârtie.