Agenția Națională a Arhivelor – în proces de colaborare cu Arhivele Lituaniei

151
avizeavize

Astăzi, 11 mai 2022, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu a avut o întrevedere în format on-line, cu Kristina Ramonienè, Arhivar-șef al Lituaniei.

În timpul întrunirii au fost analizate mai multe subiecte pe segmentul arhivistic, iar partea lituaniană și-a exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor Agenției Naționale a Arhivelor în procesul de reformare a instituției. În special s-a pus accentul pe necesitatea facilitării accesului la fondurile și colecțiile păstrate în depozitele agenției, prin digitalizarea acestora.

Totodată, s-a discutat și despre conceptul „arhivei viitorului”, la care dna Ramonienè a evidențiat faptul că instituția arhivistică este cea care trebuie să ajungă la cetățean și nu invers.

Igor Cașu a remarcat dorința arhiviștilor din Republica Moldova de a învăța din experiența colegilor din Lituania, în special referindu-se la domeniul legislativ, organizațional și conceptual.

La final, părțile au convenit să se întrunească regulat, în format on-line, spre a discuta problemele ce țin de conservarea documentelor, dezvoltarea personalului, organizarea instituțională și altele.