Ambasadorul SUA în vizită la Agenția Națională a Arhivelor

166
avizeavize

Marți, 7 decembrie 2023, în cadrul Agenției Naționale a Arhivelor a avut loc vizita Excelenței Sale, domnului Kent D. Logsdon, ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova, a soției sale, precum și a unor angajați ai ambasadei și a trei bursieri Fulbright în Moldova.

Delegației americane i-au fost prezentate documente scrise, foto și video despre relațiile directe sau indirecte dintre Moldova și Statele Unite. În acest scop, a fost pregătită o mini-expoziție. Oaspeții au rămas impresionați de confirmarea arhivistică a originii basarabene a regizorului american Lewis Milestone, deținător a două premii Oscar, născut la 30 septembrie 1895 la Chișinău, de o istorie a Americii în trei volume, în limba greacă, publicată la Viena în anii 1792-1794, de documente care probează cooperarea economică și tehnologică în secolele al 19-lea și al 20-lea (tutun, viță-de-vie ș.a.).

 Ambasadorul american și echipa sa ne-au mulțumit și pentru că le-am făcut cunoștință cu echipele noastre de la restaurare a documentelor, de la digitalizare, precum și cu custozii unor fonduri importante, cum ar fi cele care dețin documente de pe timpul lui Ștefan cel Mare, dosare despre represiunile politice în perioada sovietică, dar și cele privitoare la Holocaust.