Conferința Națională a Arhiviștilor – eveniment organizat cu ocazia „Zilei Arhivistului”

76
avizeavize

Cu prilejul „Zilei Arhivistului”, sărbătorită anual în prima sâmbătă a lunii iulie, Agenția Națională a Arhivelor a organizat Conferința Națională a Arhiviștilor.

Ediția de anul acesta a fost divizată în două părți, prima desfășurânde-se pe data de 7 iulie 2022 și a doua fiind preconizată respective, pentru 8 iulie.

Deschiderea Conferinței a avut loc în incinta Centrului „Mediacor” din cadrul Universității de Stat din Moldova, la care au participat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, secretara generală a Ministerului Justiției, Stela Ciobanu, rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, prodecanul Facultății de Istorie și Filozofie, Igor Bercu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu, directorul Arhivelor Naționale ale României, Cristian Aniță, șeful Serviciului de Stat al Arhivelor din Ucraina, Anatolii Hromov, angajații Agenției Naționale a Arhivelor, șefii și specialiștii direcțiilor și serviciilor raionale de arhivă, dar și oaspeți din afara țării.

Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor a venit cu un mesaj de felicitare pentru toți arhiviștii din Republica Moldova, evidențiând în discursul său, valoarea instituțiilor arhivistice și necesitatea dezvoltării și îmbunătățirii acestora. În același timp, Dumnealui a mulțumit conducerii Ministerului Justiției pentru toată încrederea și susținerea acordată spre modernizarea sistemului arhivistic. Totodată, Igor Cașu a adresat mulțumiri administrației Universității de Stat din Moldova pentru implicare și în special pentru oferirea spațiului de desfășurarea a evenimentului.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a felicitat arhiviștii din cadrul Agenției și din teritoriu, menționând că protejarea documentelor emise de diferite instituții guvernamentale și non-guvernamentale este extreme de importantă, proces fără de care niciun stat modern nu poate funcționa.

Cu cuvinte de apreciere a venit secretara generală a Ministerului Justiției, Stela Ciobanu, care s-a referit la necesitatea digitalizării arhivelor și asigurarea accesibilității la documentele de arhivă pentru toți cetățenii.

În timpul desfășurării lucrărilor Conferinței au intervenit, în format on-line, directorul Arhivelor Naționale ale României, Cristian Aniță și șeful Serviciului de Stat al Arhivelor din Ucraina, Anatolii Hromov, ambii au evidențiat importanța colaborării dintre instituțiile arhivistice, prin organizarea, în comun, a expozițiilor și a lansărilor de volume.

Evenimentul a culminat cu înmânarea diplomelor pentru activitate ireproșabilă, angajaților Agenției Naționale a Arhivelor, șefilor direcțiilor și serviciilor raionale de arhivă, dar și angajaților arhivelor departamentale care s-au remarcat prin rezulatate deosebite.

La finalul Conferinței s-au discutat subiecte ce țin de patrimonial arhivistic al Republicii Moldova, completarea, evidența, monitorizarea și asigurarea integrității fizice a documentelor, precum și ajustarea cadrului normativ arhivistic.