Fondul 51, inventar 68 – Mapa specială («Osobaia Papka»), disponibilă ONLINE

319
avizeavize

Fond Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei (nr.51), inventarul 68, dosare 1-64. Numită „Osobaia Papka” (Особая Папка), conține documentele cu cel mai înalt nivel de clasificare, după secret/confidențial, strict secret/confidențial.

Acoperă anii 1941-1990 și conține decizii ale Comitetul Central al Partidului Comunist al Moldovei (în continuare CC PCM) și alte documente cu privire la mișcarea de partizani, de fapt acțiuni teroriste și de diversiune ale NKVD/NKGB în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, hotărâri comune ale CC al PCM și al Consiliului de Miniștri și alte documente cu privire la industria militară a Ministerului Apărării al URSS, planuri de mobilizare și alte măsuri în eventualitatea unui război cu SUA/NATO, stenograme ale ședințelor birourilor de partid raionale, rapoarte tematice, corespondența cu Ministerul de Interne, MGB/KGB (poliția politică), judecătorii, procuratura și altele.

Documentele incluse în OP sunt extrem de prețioase mai ales pentru studierea istoriei Războiului Rece, a relațiilor internaționale și a rolului industriei militare și a armatei în cadrul statului sovietic.

Documentul poate fi accesat Aici în format PDF – https://drive.google.com/file/d/1DrTAVIsE-TMiKJGN8c_gAeN1vhy2s01Q/view?fbclid=IwAR0XuIl7YNgUX5nZI3XHPioQ1cormWuCkzspZnCaeLs_tNwJAfQnOQaga98