Parteneriat în cadrul proiectului „Chipuri basarabene din România interbelică”

240
avizeavize

Agenția Națională a Arhivelor (ANA) și Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” își propun dezvoltarea unui parteneriat în vederea promovării culturii și cercetării patrimoniului cultural național prin identificarea, certificarea și valorificarea fotografiilor originale din Basarabia României interbelice.

Acordul de parteneriat semnat la 09.04.2021 de către directorul ANA, Elena Frumosu și directorul interimar L.T. „Gh. Asachi”, Nona Chiriac inaugurează colaborarea dintre cele două instituții în cadrul proiectului „Chipuri basarabene din România interbelică”, lansat de Agenția Națională a Arhivelor.

Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” este prima instituție care deschide acest important proiect, urmare a inițiativei profesorilor Cechina Tatiana, Groian Ludmila, Nedelea Claudia, Capcelea Olesea, coordonatori ai proiectului, de a promova, împreună cu elevii, valorile naționale prin studiul istoriei familiei, a fotografiilor personale din perioada interbelică.

Coordonator al proiectului din partea Agenției Naționale a Arhivelor este șeful Direcției activități științifice și de cercetare a Direcției generale Arhiva Națională, Tudor Ciobanu.

Agenția Națională a Arhivelor își asumă expertiza tuturor fotografiilor originale prezentate, fiecare document urmând a fi inclus într-un inventar  pentru un fond digital de asigurare cu fotocopii.

Colaborarea se va finaliza cu vernisarea pe pagina web a Agenției, a unei expoziții virtuale de fotografii din Basarabia României întregite, cu descrierea detaliată și profesionistă a documentelor, iar prin intermediul inventarului, alcătuit în format digital, fiecare utilizator va avea posibilitatea să acceseze numele sau localitatea interesată.

După semnarea Acordului, reprezentanții L.T. „Gheorghe Asachi” au vizitat laboratorul Agenției unde are loc digitizarea și restaurarea foto-documentelor de arhivă.

 

Serviciul comunicare și relații internaționale, 022729793